Съдът изпрати охранителя милионер Георги Енев за 8 години в затвора
Съдът изпрати охранителя милионер Георги Енев за 8 години в затвора / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив
Съдът изпрати охранителя милионер Георги Енев за 8 години в затвора
65728
Съдът изпрати охранителя милионер Георги Енев за 8 години в затвора
  • Съдът изпрати охранителя милионер Георги Енев за 8 години в затвора

Георги Енев се призна за виновен за кражбата на близо 1,5 млн. лв. от инкасо автомобил на 22 юни м.г. Така той получи право да бъде съден по съкратено съдебно производство.

След кратко заседание съдът определи за Енев присъда от 8 години затвор при първоначален строг контрол. Съдебният състав определи още, че Енев не може да изпълнява длъжността материално отговорно лице и охранител за срок от 11 години.

Прокуратурата настояваше за най-строгото наказание от 20 години, но самопризнанието на Георги Енев позволи присъдата му да бъде намалена с до една трета.

Окръжният съд в Пловдив не уважи гражданския иск на фирмата-собственик на инкасо автомобила „Г4С Секюрити солушънс” за 1,482 млн. лева към Енев. Това е размерът на обезщетенията, изплатени от дружеството на пострадалите банки. Доводите на съда са, че охранителят е подсъдим за сумата от 1,471 млн. лева, като собственост на фирмата са 6075 лева. Бяха уважени само 182,25 лева, които са посочени като необезщетени средства, плюс лихвите по тях от момента на извършване на престъплението.

97% от откраднатата сума е покрита от застрахователите, а за останалите 3% плюс лихвите дружеството ще търси отговорност от Георги Енев в ново дело, обясни един от адвокатите Йорданка Вандова.

Енев запази мълчание до този момент. Той се предаде сам след започнало международно издирване. И досега никой не знае къде са откраднатите пари. Разследващите не можаха да изтръгнат от него тази информация, според адвоката му той законово има право да мълчи. Енев може да бъде осъден на затвор от 10 до 20 години и конфискация на имуществото му.

Георги Енев изчезна след обира на 22 юни и беше обявен за издирване. Полицията започна мащабно разследване. Според разпространената информация двама свидетели видели как Енев прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личния си „Опел Кадет” на ул. „Петрова нива” в Пловдив. Охранителят се преоблякъл на място и веднага избягал с колата си.

Има данни, че в нарушение на изискванията Енев и негови колеги неведнъж са спирали по маршрута си, стана ясно още от информацията на полицията. Затова и колегата на Георги не се е усъмнил в петък, когато той го помолил да слезе да му купи дюнер. След това изчезнал в пресечките на бул. „Никола Вапцаров” в пловдивския квартал „Кючук Париж”.

Други новини от Пловдив