Съдят либийски офицер за смъртта на българка в Триполи
Съдят либийски офицер за смъртта на българка в Триполи / netinfo

Софийският градски съд ще гледа делото срещу либийския офицер Абдарзак Халфала за смъртта в Либия на българската медицинска сестра Николина Дамянова, причинена при катастрофа. Халфала ще бъде съден задочно, тъй като не е в България.

Николина Дамянова е убита на 17 ноември 2000 г. при катастрофа в либийската столица Триполи. Непосредствено преди смъртта си се е возила в автомобила на офицера от либийските служби Абдул Ер Раззак Омар Абдулах Калф Аллах, който тогава е работил като офицер за свръзка на либийските служби в българското задгранично дружество “Булгаргеомин”.

Либиецът предизвиква катастрофа, тялото на Дамянова e изхвърлено от колата, и тя загива. В колата е пътувал и българинът Юлиян Стоянов, който става очевидец на смъртта на медицинската сестра. Близките й в България получават тялото седмица по-късно, но и досега изпитват съмнения около смъртта й и подозират, че може да е убита и изхвърлена от колата.

Халфала е разследван за катастрофата в Либия, а през 2001 г. паралелно и в Националната следствена служба в България е образувано следствено дело за причините, обстоятелствата и виновниците за смъртта на Николина Дамянова. За първи път делото е внесено в съда преди 2 години, но е върнато, защото Либия не е изпълнила нашата следствена поръчка, с която задочният обвиняем е следвало да бъде уведомен, че в България срещу него се води наказателно производство. Делото е внесено за втори път в Софийския градски съд на 22 януари т.г.