/ БГНЕС
Българската страна ще създаде всички необходими условия за гражданите на Северна Македония да пътуват бързо и удобно до планинските и черноморски курорти у нас. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на среща с министъра на транспорта и връзките на Северна Македония Благой Бочварски. Двустранната среща е в рамките на посещението на официалната българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Откриването на директна въздушна линия между София и Скопие е бил един от акцентите в разговора. "С възобновяването на полетите двете столици ще бъдат на 20-минутно разстояние по въздух", е казал министър Събев. Той е посочил, че правителството ще създаде всички условия за българските авиокомпании да летят по тази линия.

Транспортният министър е изразил готовност българската страна да окаже експертна помощ при проектирането на трансграничния железопътен тунел "Деве Баир", част от Коридор 8. "Целта е да постигнем оперативна съвместимост на двата проекта и прилагане на европейските стандарти за този тип инфраструктура", уточнил още Събев.

Двамата министри са обсъдили модернизирането на граничните пунктове, както и откриването на ГКПП "Клепало" между общините Струмяни и Берово.

По време на двустранната среща министър Бочварски е подарил на министър Събев част от железопътна релса, като символ на волята на македонската страна за изграждане на железопътна свързаност между двете държави в максимално кратки срокове. Министрите са се разбрали да продължат разговорите по всички теми на ниво работни групи, които ще бъдат сформирани още следващата седмица.
БТА