Студенти от СУ се готвят за протест
Студенти от СУ се готвят за протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако днес по време на Академическия съвет на СУ гласува „за" повишаване на семестриалните такси, ще последват протестни действия срещу ръководството на Университета, с цел отмяна на решението за повишение.

Такова решение е взел Студентският съвет на Софийския университет във връзка с идеята за 10-процентно увеличение на семестриалните такси. Това ще се случи без значение дали решението засяга само част от студентите, дали ще се предложи по-нисък процент на увеличение или пък ако това важи само за новопостъпващите студенти от випуск 2015/2016 нататък, посочват още от Студентски съвет.

Според студентите няма аргументи, които да оправдават компенсирането на недостига в бюджета на висшето училище да става за сметка на таксите за обучение. Повишението на студентските такси няма да реши проблема по същество, посочват още те.

Студентски съвет при Софийския университет е категоричен в намеренията си и в готовност за действие при всякакъв развой на ситуацията.

От Студентския съвет изразяват своята готовност за обединени общоуниверситетски протестни действия, в които студенти и преподаватели заедно да отстояват интересите на Софийския университет, в случай, че за пореден път обещанията на политиците за промени не прерастнат в дела, категорични са от съвета.