/ БТА
Военната помощ за украинската страна получи "зелена светлина" след решение на парламента
"Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно". Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод приетия от парламента проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

На първо четене: България ще даде военна помощ на Украйна 

Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване. 

"Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал", обясни министър Стоянов. 

„В Министерството на отбраната ще бъде изготвен пълен анализ, в съответствие с решението на 48-ото Народно събрание, за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна", коментира министърът на отбраната.

„След като бъде готов анализът на излишната техника и въоръжение, ще бъде подготвено предложение в Министерски съвет, което да бъде гласувано в Народното събрание. Тогава ще има конкретика - каква техника и въоръжение може да бъде предоставена на украинската страна“, поясни той.

Министър Стоянов обясни, че при подготовката на анализа водещо ще бъде да не се засягат способностите на въоръжените ни сили и Българската армия да продължи да изпълнява конституционните си задължения. Необходимо е да се прецени и каква техника получават в замяна останалите страни, предоставили старото си въоръжение. „Тя не е по-нова, но е западен образец и е съвместима с техниката на НАТО“, подчерта министър Стоянов.

Досега, съгласно нормативната уредба, освобождаването от излишна техника е ставало след разпродажба на търгове. „Ще бъде направен силно консервативен анализ. Ние трябва да изпълняваме нашите задължения, да сме наясно - какво и как даваме, какво получаваме и след като го придобием - как го експлоатираме“, подчерта министър Стоянов.

„На този етап тежко въоръжение няма как да бъде предоставяно, тъй като преди това трябва страната ни да получи заместващи платформи“, изтъкна министърът на отбраната.
БТА