/ МВР
Ще се проверяват товарни автомобили и автобуси
От днес до 25 юли стартира полицейска операция, в рамките на която ще се проверяват товарни автомобили и автобуси, като ще се следи за слагане на обезопасителни колани, както и спазва ли се часовото време на шофиране, употреба на алкохол и други нарушения.

Операцията се провежда по линия на ROADPOL, в която България е членка. Такъв тип операции се провеждат четири пъти в годината във всички страни членки. Резултатите от предходната полицейска акция отчели 2585 нарушения. 

Тогава при камионите били констатирани 235 случая на водачи без колан, 1872 с превишена скорост, 7 употребил алкохол, 369 водачи с нередовни документи и 168 нередовни документи на самите превозни средства.

При автобусите нарушенията били далеч по-малко - 35 случая без колан, 7 с превишена скорост, един хванат с наркотични вещества, 34 водача с неизправни документи и 11 с нередовни документи на превозните средства.

„Това са полицейски операции, които са седмични. През май месец се проведе също такава операция“, каза инспектор Севделина Атанасова при ГД „Национална полиция". 

"В момента повече екипи са изпратени по летните туристически курорти", уточни още тя.