Станишев: Оставката на Петков – закономерна, логична и достойна постъпка
Станишев: Оставката на Петков – закономерна, логична и достойна постъпка / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев определи оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков като съвсем закономерна, логична и достойна постъпка. Тя ще бъде приета в контекста на цялостния ремонт на кабинета, уточни премиерът, но отказа да коментира кой ще бъде следващият вътрешен министър в кабинета.

„Г-н Петков ме информира за това свое намерение днес да огласи своята оставка. Тя ще бъде приета в контекста на цялостния ремонт на кабинета, който аз поставих като мое виждане пред коалиционните партньори, защото ни трябва силен кабинет, трябва ни кабинет, който има парламентарна силна и ясна подкрепа. Но ще кажа отново, че въпросът не е за квоти, за преразпределяне на квоти, кой колко министри или заместник-министри ще има. Въпросът е да се направят такива промени, които ще позволят да се реализира актуализираната програма и да се отговори на очакванията на българските граждани за една по-ясна социална ангажирана политика”, обясни Станишев.

„Искам да припомня, че още преди две седмици на заседание на Изпълнителното бюро на БСП Румен Петков пое политическа отговорност за разклатеното доверие в МВР и смятам, че е съвсем закономерна, логична и достойна постъпка. Защото се създаде много тежка среда към МВР. Министър Петков излез с много ясни идеи за необходимост от реформи в министерството и те ще бъдат реализирани след широка обществена дискусия, за да се възстанови доверието. Той самият отчете част от своите грешки, най-вече кадровите грешки, които са в голяма степен наследени от предишното управление, също така недостатъчно задълбочената реформа, от която очевидно има нужда”, каза още министър-председателят.

На въпрос „Склонен ли сте да жертвате Михаил Миков година преди изборите за този пост”, премиерът отговори, че това е оригинална идея, но не влиза в неговите планове.