Румен Петков подаде оставка
Румен Петков подаде оставка / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че подава оставка на извънреден брифинг в МВР. Според Петков оттеглянето му от поста ще доведе до създаване на нормални условия за работата в министерството.

Румен Петков заяви, че решението му не е израз на слабост и не е поддаване на натиск. По думите на вътрешния министър оставката му е израз на стремеж за повече държава и държавност и за укрепване на нейните институции. Според Петков обществото у нас се нуждае от необходимия и убедителен знак, който дава възможност не просто да се генерира политика, но тя да има чуваемост, както и да се осигури възможността за провеждане на един солиден политически и професионален дебат за необходимите дълбочинни промени в системата на правоохранителните органи на България.

„Днес за съжаление клеветата, клюката, интригата имат много по-голяма степен на чуваемост и това навярно е разбираемо”, коментира той.

Румен Петков изрази увереност, че никога не е предавал никого в системата и в живота си не е предавал нито човек, нито кауза. По думите на Петков оттеглянето му от поста ще доведе до създаването на нормални условия за работа в МВР. Министърът допълни, че по никакъв начин не иска да бъде причината да се нагнетява напрежение около министерството и в него: „По

Румен Петков подаде оставка
netinfo
никой начин не мога аз да бъда причината, за да се нагнетява напрежение около министерството и в него”.

Министърът допълни, че носи отговорност за определени кадрови решения в МВР, с които е подвел държавното ръководство, без да уточни кои назначения има предвид.

Румен Петков беше избран на 16 август 2005 година за министър на вътрешните работи в коалиционното правителство на Сергей Станишев (Коалиция за България, НДСВ, ДПС) с мандата на ДПС.

Повече за това как се стигна до оставката на Румен Петков, както и коментарите и отзивите след нея четете тук