Среща с президента искат от Захарна фабрика
Среща с президента искат от Захарна фабрика / netinfo

Среща с президента Георги Първанов ще поиска Инициативният комитет срещу ромското насилие в столичния квартал „Захарна фабрика”, след поредното убийство в района в нощта на 15 август. Това каза за „Дарик радио” председателят на комитета Етиен Йовев. Според него е 90% сигурно, че убийците на 61-годишния служител на БДЖ Стоил Василев са цигани, макар все още да няма официална информация от МВР.

От инициативния комитет срещу ромското насилие в Захарна фабрика отново искат изселване на ромите от махалата на ул. „Суходолска” 3 и ще поставят в тази връзка социално питане към президента Първанов, каза Етиен Йовев. "Той нали е социален президент. Ние имаме социално питане. Това гето тука в "Захарна фабрика" вече са две поколения хора, които нямат никакъв шанс нито да бъдат интегрирани, нито да работят нещо каквото и да било. Как се издържат? Сега се ражда трето поколение. Какво ще стане, когато се появи четвърто поколение?", запита Йовев.

Отново хората в квартала ще искат оставката на районния кмет Георги Савов, но не са убедени, че той ще бъде отстранен. По настояване на протестиращите срещу циганите в Захарна фабрика кметът Бойко Борисов поиска оставката на Георги Савов преди няколко месеца, заради бездействия в разрешаването на проблема с ромското насилие в квартала, но Столичният общински съвет не го отстрани. Етиен Йовев подчерта, че с последното убийство на железничаря, броят на убийствата в квартала през последните години става 9, има изнасилвания и много грабежи от страна на цигани. Припомням, че на 23 май м.г около 50-на роми от махалата на ул. „Суходолска” 3 нападнаха празнуващи абитуриетски бал хора от квартала и пребиха с железни пръти и камъни университетския преподавател Станимир Калоянов, който изпадна в кома и седмица по-късно почина. И до днес убийците на професора не са разкрити.