Сред първите сме по затлъстяване в света
Сред първите сме по затлъстяване в света / netinfo

България е сред първите места в света по най-много хора, страдащи от затлъстяване. Това съобщи проф. Светослав Ханджиев, председател на Сдружението по здравно хранене и посочи, че сред факторите за това са генетичното предразположение и нездравословният начин на живот. Влияние оказват и прекалената консумация на мазнини, захар и сол, обездвижването и стресът. „Това дава отражение на регулацията на обмяната на веществата, което води до повишаване на килограмите, на висцералната мазнина, която причинява сърдечносъдовите заболявания”, обясни проф. Ханджиев.

България е на шесто място в Европа по затлъстяване при децата, съобщи диетологът към проекта "Диогенис" Теодора Дърленска. 5 % от децата между 13 и 17 години са със затлъстяване, а 22 % от тях са с наднормено тегло. По думите й на първо място стои неправилният начин на хранене, влияе още и липсата на движение в ежедневието им.

Дърленска добави, че в българските училища има твърде малко часове по физическо възпитание и спорт, както и неподходящи храни, които се предлагат в учебните заведения. Генетичното предразположение към затлъстяване пък се появява и по време на вътрешно-утробното развитие на детето. Препоръчително е родилката да не надвишава теглото си с повече от 15 кг по време на бременност, обясни диетологът.