парламент гласуване
парламент гласуване / БГНЕС
Близо четири часа депутатите обсъждаха на второ четене актуализацията на бюджета за обезпечаването на мерките в помощ на бизнеса и гражданите заради пандемията от коронавирус.

Ремонтът на бюджета стана повод за словесни престрелки между управляващите и червената опозиция. БСП настояха, че мерките на правителството са недостатъчни и предложиха алтернативни решения, като най-засегнатите от кризата да получат помощ в размер на минималната работна заплата.

Горанов: Мярката 60/40 ще бъде оптимизирана, за да бъде по-приемлива за бизнеса

Йордан Цонев от ДПС пък бе категоричен - от кризата не трябвало да се вадят политически дивиденти, а до момента с говоренето си партиите издигали в култ политическия егоизъм.

"Да не печелим дивиденти от тази трибуна, говорейки неща, в които не сме убедени. Без да се обезличават отделните партии, президентството, Министерският съвет, трябва да стоим достатъчно солидно и сговорно пред хората, за да те да раберат, че партиите не издигат в този момент в култ егоизма си. Ако аз бях не в тази зала, а извън нея - моето впечателние щеше да е, че от началото на тази криза политиците са издигнали в култ не защитата на хората, не превенцията от кризата, а политическия егоизъм", посочи той.

В отговор соцдепутатът Филип Попов заяви, че това не е сговор, а съучастие, а левицата не иска да е част от него.

"Знаете ли защо смятам, че нещата, които вие предлагате, са политически егоизъм. Защото аз два пъти съм участвал в управление с вашата партия, и познавам много добре как се държите в опозиция и как това няма нищо общо, когато сте в управление. БСП да не учи ДПС на тези неща, ако може, имаме памет", контрира Цонев.

В парламента се надпреварват с идеи за намаляване на заплатите си

По негово мнение още е твърде рано да се прогнозират какви ще са последиците от кризата реално, защото на практика са минали само 15 работни дни от началото на извънредното положение.

"Изтекли са точно 15 работни дни. Абсолютно не е ясно колко дълго ще продължи кризата. Другите неизвестни са какви ще са отраженията върху приходната част. Прогнозата за неизпълнението от 2,5 млрд. не почива на сериозни изчисления. 65% от износа ни е към ЕС. Ако ние пуснем българската икономика, махнем мерките след 20 дена, ще направи ли същото Европа? Какво прогнозирате и изчислявате? Дългият дебат тука беше едно надпреварване, едно замерване с предложения", коментира той.

Цонев посочи, че трябва да са насочат усилията към най-засегнатите социални сектори, но и към съхраняване потенциала на икономическия растеж.

"Преди да заделяме, да подпомагаме, да раздаваме, каквото и да било, трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата на нейните ключови системи: държавната администрация, здравната система, социалната система, системата на сигурност, системата на образованието, които функционират в извънредни условия с извънредни разходи. Това го правим без да търсим допълнителни трансфери към тях", коментира и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя добави, че с актуализацията на бюджета са осигурени достатъчно средства и възможности за изпълнение на програмите за подпомагане.