Разпространената в социалните мрежи снимка е на транспортната линейка на Спешна помощ - София, която извозва медицински отпадък, каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска по NOVA по повод снимки в социалните мрежи. 

По думите ѝ чувалите в линейката от разпространените в социалните мрежи снимки определено не са зелки.

„Първоначално изпитах обида, защото всички, които работят в Спешната помощ, знаят, че това не може да бъдат зеленчуци. Вижда се, че големината на чувалите е значителна. Досега в живота си не съм виждала щампирана зелка. На една от снимките ясно се вижда щампата, която обозначава опасен медицински продукт“, посочи тя.

Сунгарска уточни, че това е линейка, която е бракувана по определени технически параметри.

„Запазили сме я и тя е единствено за извозване на опасни медицински отпадъци. Тя е транспортната линейка на Спешна помощ - София. Вижда се колко е натъпкана. Това е медицински отпадък само за изминалите 24 часа. Линейката е безкрайно натоварена всеки ден. Светлинните и звукови сигнализации са за случай, ако възникне ситуация на пътя, тяе длъжна да сигнализира, че в нея има нещо опасно и участниците в движението трябва да се пазят“, посочи тя.

„Радостно за нас е , че от един момент нататък много хора прозряха за какво става въпрос и коментарите се обърнаха срещу тези, които са публикували това. Това са освен защитни костюми, спринцовки, ампули и специфичен медицински отпадък. Линейката е заснета вчера сутринта, когато е извозвала опасни отпадъци от изминалите 24 часа към екарисажа на УМБАЛ „Александрова“, допълни тя.

Усеща се леко отслабване на натиска над Спешна помощ след въвеждането на мерките, сега имаме около 380 – 400 повиквания на смяна, каза още тя. „При нас също се усети отслабване на натиска след въвеждането на мерките. Притеснени сме малко за след 2 седмици, когато ще се получат резултатите от вчерашния 8 декември. Да се надяваме, че хората са проявили разум и отговорност и няма да има нова вълна. Ако сравняваме повикванията през дните с рекордните повиквания - рекордите бяха около 600 повиквания за една смяна от 12 часа, а вчера са били около 380 – 400“, посочи тя.

По думите ѝ в Спешна помощ няма недостиг на автомобили, а на екипи. „Вчера ни бяха дадени още 10 линейки, но недостигът на екипи няма как да го преодолеем. Той е регистриран и се задълбочава от години и няма общо с пандемията. Доста от колегите ни се разболяват. В събота изпратихме поредния си трети колега, който изгуби битката с COVID. От това още повече оредяват редиците ни, но тези, които са здрави и оздравяват, се връщат на работа и дават извънредни смени. Всички работят на максимум, но докога ще издържат не се знае. Динамичен е броят на заболелите колеги. Почти на всяка смяна изпращаме колеги да се тестват и някои от тях дават положителни резултати, а някои се връщат преболедували“, добави Сунгарска.

„При тези ужасно много повиквания, а колеги коментират, че досега в историята на Спешна помощ никога не е имало такъв наплив, естествено е да има забавяне. Полагаме всички усилия и Координационният център COVID от Инфекциозна болница сега е при нас. Ежесекундно се опитваме да поддържаме контакт с болниците, за да се осигуряват легла. Ако на място се откаже прием на пациент, който се извозва с линейка, и има пренасочване към друга болница, това е по-скоро заради изчерпване на легловия ресурс. За съжаление има пневмонии, които дават отрицателен резултат за коронавирус“, уточни тя.

„Надяваме се, че обществото ни ще става все по-отговорно и предпазливо в действията си. В момента някак медиците, които наистина на първа линия, този фланг бива обстрелван и отпред от врага, и в тила в гръб. Всичките коментари и протести в социалните мрежи, че нямало такъв вирус и няма да се спазват мерките обстрелват медиците в гръб. Те са живи хора, имат семейства, деца и родители и никой не заслужава такова нещо. Винаги в човешката история тилът е оказвал максимална помощ и подкрепа на тези, които са на първа линия и жертват себе си. Ние като общество трябва да се доближим до това, което са ни завещали дедите ни“, допълни Сингарска.
nova.bg