/ netinfo
Проверка в столичната болница Софиямед”. Причината - днес е трябвало да бъдат предявени обвиненията на шестимата по делото "Агромах", но и шестимата се оказали болни и се намират в „Софиямед”.
 
Под ръководството на Специализираната прокуратура се ръководи досъдебното производство по т.нар. дело „Агромах”. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Агенция „Фокус”.
 
„През миналата година са били извършени първите явни действия по това досъдебно производство: претърсвания, разпити, изземвания на много пари. До настоящия момент Спецпрокуратурата не е спирала да работи. Разполага с назначените от прокурорите данъчни експертизи и днес трябваше да се явят последните двама от общо 6 лица, срещу които са повдигнати обвинения по делото”, обясни Арнаудова.
 
По думите й са съставени постановления за привличане на 6 лица в качеството им на обвиняеми. „Т.е. от този момент те имат качеството на обвиняеми, но нито едно от лицата не се яви. Вчера бяха призовани част от лицата, а днес – другите. Всички рязко се разболяха и се намират в една болница – СофияМед”, подчерта Румяна Арнаудова.
 
По думите й, със съдействието на главния секретар на МВР в момента се извършва проверка на територията на болничното заведение, за да се установи дали наистина рязко се е влошило здравословното състояние или е налице поредно демонстративно бягане от правосъдие.
 
Повдигнати са обвинения на 6 лица, като обвинения за трима от тях са за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления.
 
„Имаме обвинения за извършване на конкретни „вторични” данъчни престъпления от управителите на фирмите „Агромах Транса” и „Агромах Ролда”, както и обвинение за данъчно престъпление на управителя и представляващия „Пътища Пловдив груп”. Имаме и обвинения на Методи Бачев за пране на пари. За съжаление лицата се разболяха и се намират в болница. По това разследване сме на финала и всички съвсем скоро ще бъдат предадени на съд”, каза още Румяна Арнаудова.
 
Междувременно от УМБАЛ „Софиямед“ изпратиха съобщение до медиите, че по време на извършената проверка на територията на лечебното заведение днес на Специализирана прокуратура е предадена цялата изискана документация и информация относно здравословното състояние на лицата и е оказано пълно съдействие.
 
"Днес на територията на УМБАЛ „Софиямед“ бе извършена проверка на Специализирана прокуратура във връзка с пациенти на лечебното заведение, постъпили след пътен инцидент. Те са настанени за лечение и в момента лежат в Клиника по хирургия. Също така има запитване за пациент, на когото е направена урологична операция и е изписан от болницата на 23 май", посочват още от болницата.