/ / iStock/Getty Images
Софийска районна прокуратура се е самосезирала по всички сигнали за заплахи срещу публични лица. Още в деня на образуването на прокурорските преписки наблюдаващите прокурори са се опитали да се свържат с Христо Петров, Борис Бонев, Бойко Рашков, Атанас Чобанов. Това съобщи днес административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

Прокуратурата се самосезира от публикацията на Борис Бонев

„С оглед запазване сигурността на лицата, наблюдаващите прокурори поискаха информация от компетентните структури, МВР, ГДНП, ДАНС, служба „Военно разузнаване” разполагат ли с данни за заплахи по отношение на тези лица. За огромно съжаление до момента такъв отговор в прокуратурата не е получен, въпреки че се касае за изнесени данни за престъпления, които засягат живота на български граждани. Получи се отговор единствено от ДАНС, в който се казва, че те не разполагат с информация относно заплахи срещу лицето Атанас Чобанов“, каза още Зартова.

По думите ѝ е недопустимо да не се праща информация до Софийска районна прокуратура. Тя подчерта, че основният логичен въпрос, който следва да бъде зададен, е трябва ли нещо да се случи, за да изпълнят институциите законовите си задължения, свързани с охраната на живота на гражданите.

„По отношение на заплахите спрямо г-н Петров и г-н Рашков измина вече близо един месец – отговор в прокуратурата не е получен“, подчерта Зартова.

Тя уточни, че с цел по-добро взаимодействие днес в 16 часа в СРП са поканени представители на ръководствата на ГДБОП, ГДНП, СДВР, ДАНС, служба „Военна информация“. На тази среща ще присъстват и наблюдаващите прокурори. Според нея единствено чрез добро взаимодействие между институциите би могло да се постигне ефективно и качествено разследване на отделните случаи.
БГНЕС