Софийска районна прокуратура се e самосезирала във връзка с публикация на столичния общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“ във Фейсбук. В нея Бонев пише, че е получил информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота му, която е потвърдена и от чуждестранните партньорски служби.

Прокурор от Софийска района прокуратура ще извърши лични проверка по случая, а общинският съветник ще бъде призован за снемане на обяснения.

Карадайъ, Цонев и Пеевски сезират ДАНС

Във връзка с твърденията на Борисов Бонев са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с въпроси дали са сезирани за заплаха спрямо него и ако да – какви мерки са взети за защитата му.
 

В публикацията си общинският съветник пише, че е дал подробни показания пред компетентните органи. В прокуратурата до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да бъде докладвана незабавно на прокуратурата, посочват от държавното обвинение.

Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България.


Днес от от прокуратурата се самосезираха и за публикацията за заплахи на журналиста Атанас Чобанов.

МВР предприема необходимите законови действия и работи за изясняване на случаите във връзка с появили се в публичното пространство публикации за заплахи срещу журналист и общински съветник, съобщиха от ведомството. Оттам допълват, че информацията към двамата е била подадена от друг източник.