/ iStock/Getty Images
Софийска районна прокуратура води досъдебни производства срещу четирима души, нарушили наложената им карантина в столицата.

Нарушаване на мерките против разпространяване на заразителна болест по хората по време на пандемия или извънредно положение е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Съгласно последните промени наказанието за това престъпление бе повишено на „лишаване от свобода“ до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Ски учител от Троян е сред заразените с коронавирус (ВИДЕО)

Единият от обвиняемите, който бил поставен под карантина за периода от 8 до 22 март, около 17.00 часа 15 март е нарушил въведените по време на обявено извънредно положение противоепидемичните мерки.

По друго досъдебно производство се водят действия по разследване срещу лице, напуснало страната. Уточнява се кога е станало това, в каква посока, колко дни е пребивавал в Италия, кога се е върнал в България и кога е напуснал повторно страната ни по време на 14-дневния карантинен период.

Дарителска сметка набира средства за болниците в условия на извънредна ситуация

Другите двама обвиняеми са нарушили карантините си на 10 и 13 март, напускайки домовете си в столичния квартал „Красна поляна“ и улица „Позитано“.
Прокуратура на Република България