Социални работници създават проблеми при изплащането на фактури от проведена рехабилитация на деца с диабет
Социални работници създават проблеми при изплащането на фактури от проведена рехабилитация на деца с диабет / Sofia Photo Agency, архив
Социални работници създават проблеми при изплащането на фактури от проведена рехабилитация на деца с диабет
55793
Социални работници създават проблеми при изплащането на фактури от проведена рехабилитация на деца с диабет
  • Социални работници създават проблеми при изплащането на фактури от проведена рехабилитация на деца с диабет

Дирекциите на Агенция "Социално подпомагане" по региони не изплащат фактурите на болните от диабет, които са се подложили на рехабилитация и балнеолечение. За това сигнализираха от Националната асоциация на децата с диабет. Като вероятни причини за отказа на регионалните дирекции да приемат документите на пациентите председателят на асоциацията Елисавета Котова посочи неоправдани съмнения в достоверността на фактурите за рехабилитация или възможна некомпетентност на служителите във въпросните социални служби.

Съгласно Закона за интеграцията на хората с увреждания, пациенти с 90 на 100 увреждания, военноинвалиди, както и децата с хронични заболявания имат право да ползват веднъж годишно рехабилитация, за което държавата отделя 195 лева на пациент.

Регионалните дирекции на Агенция социално подпомагане в Пловдив, Враца, Плевен, Сливен и Чирпан обаче са отказали да изплатят интеграционната добавка на няколко деца с диабет. Елисавета Котова обясни: „Всеки служител, който застава на това място, трябва добре да бъде запознат със законите и първо да прочете какво пише и какво се изисква и дали действително е направено нарушение и тогава да бъдат връщани родители, деца за какво ли не".

От Агенция социално подпомагане обясниха за Дарик, че проблем с повечето фактури е имало, защото парите от асоциацията са изпращани на хотела, в който се е провеждала рехабилитацията по банков път.

По-рано през деня представители на агенцията и асоциацията се срещнаха, за да обсъдят проблема. Елена Гюдюлева, началник Дирекция „Социални и семейни помощи" в агенцията, каза: „Не е бил представен документ, че са преведени по банков път, за да може да са сигурни, че тези пари са платени от лицата. Като се оформят надлежно документите, които се изискват при проверка от контролните органи, няма пречка да се плати помощта".

От агенцията увериха още, че са постигнали пълно споразумение с асоциацията и до дни всички проблеми ще бъдат решени.