Държавата ще подпомага работещи на трудов договор в заведения, затворени заради коронавируса
Държавата ще подпомага работещи на трудов договор в заведения, затворени заради коронавируса / IStock
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искат оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения", убедени са те.

Собствениците на заведения цитират и интервю на заместник-министърът Димитър Петров от сутринта, който по думите им "отново се фокусира върху нощните заведения и говори за сериозни ограничения в работата на закритите площи".

Министерството на здравеопазването с отговор към ресторантьорите

"Всяко такова изказване води след себе си до вълна от молби за напускане на служители. Проблемите ни с набирането и задържането на персонал са огромни поради несигурността на работата в бранша. И отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването им, ги задълбочават с изказванията си“, се посочва в позицията.

„Налага се да напомним, че настоящото временно правителство не е избрано от никого и е назначено, като мандатът му вече изтича. И такива резки движения, свързани с избирателно съсипване (а може би целенасочено) на определени бизнеси, считаме за недопустимо."

Собствениците на заведения цитират и няколко интервюта на министър Кацаров пред ТВ7/8,
"На 14.09.2020 г. той заявява, че „въздушно-капковите зарази няма как да бъдат спрени, просто трябва да се изчака около половината от хората да изградят имунитет, както се е случвало много пъти в историята“. Д-р Кацаров подчертава, че повечето маски, които хората носят, не спират вируса и допълва, че според него вероятно половината хоспитализирани, не са били за болница“, заявиха от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 ще бъде доставен в България

Те са убедени, че ваксинацията на българските граждани "продължава да върви мудно и с недоверие, за което основна вина носят подобни изявления".

"Водени от гореизложеното и защото очевидно не можете да се справите със ситуацията, ОСТАВКА, Кацаров!", заключват собствениците на заведения.