Смениха подуправител на НЗОК - имал различия с Москов
Смениха подуправител на НЗОК - имал различия с Москов / снимка: БГНЕС, архив
Смениха подуправител на НЗОК - имал различия с Москов
81857
Смениха подуправител на НЗОК - имал различия с Москов
  • Смениха подуправител на НЗОК - имал различия с Москов

Смениха подуправителя на Националната здравноосигурителна каса. От днес поста заема съветникът на министъра на здравеопазването Иванка Кръстева.

Това съобщи пред Дарик вече бившият подуправител Димитър Петров и уточни, че причината за неговото оттегляне е в политиките, които здравното министерство се опитвало да налага на Здравната каса, по отношение на лекарствата и болниците.

След като изразил категорично несъгласие с тях, Петров бил призован от страна на ресорния министър д-р Петър Москов да си подаде оставката.

„Реших, че е по-добре при тези различия, за да не създавам проблеми на управителя на касата, да напусна", подчерта експертът.

„Напуснах по взаимно съгласие. От днес за подуправител е назначена Иванка Кръстева, която е съветник на министър Петър Москов. Причината за моето напускане е свързана с непреодолими различия в лекарствената политика и в политиката по отношение на болниците, които се опитва да налага Министерството на здравеопазването на Националната здравноосигурителна каса. Естествено, че имаше и отсрещно искане от министъра на здравеопазването за моята оставка. За да не създавам проблеми на управителя, включително и на политическо ниво, реших, че е по-добре в тази ситуация, при тези различия, действително да напусна. Просто съм дълбоко несъгласен с някои неща, които се опитват да се налагат от страна на здравното министерство", допълни още пред Дарик Димитър Петров.

Д-р Димитър Петров бе назначен за подуправител на институцията през март тази година. Това стана, броени дни след като бившият управител на касата д-р Румяна Тодорова се оттегли от поста и той бе зает от настоящия управител - д-р Глинка Комитов. Преди тринадесет години д-р Петров закратко бе и директор на здравноосигурителната институция.