Служебният кабинет предлага назначения на осем посланици, сред тях и премиерът Райков
Служебният кабинет предлага назначения на осем посланици, сред тях и премиерът Райков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Служебният кабинет с предложение за назначения на осем посланици, сред тях и премиерът Райков
64231
Служебният кабинет с предложение за назначения на осем посланици, сред тях и премиерът Райков
  • Служебният кабинет с предложение за назначения на осем посланици, сред тях и премиерът Райков

Служебният кабинет предлага на президента да назначи осем посланици, сред които е и премиерът Марин Райков. Списъкът с предложенията е бил одобрен на вчерашното заседание на правителството, стана ясно от днешното изявление на премиера Райков. Той отказа да посочи държавата, за която е предложено неговото име, за да не наруши свободата на преценка на съответната страна.

Райков определи като неуместна тезата на БСП, че е назначил себе си за посланик, и припомни, че назначението става с указ на президента. Премиерът посочи още, че му е трудно да приеме подобни оценки от хора, които не са имали нищо общо с българската дипломация. Той увери, че списъкът е предварително съгласуван с президента Росен Плевнелиев и в него няма нито едно политическо назначение.

Марин Райков припомни, че никога не е давал заявка, че ще напусне завинаги професионалното си поприще и определи като странен фактът, че някои хора атакуват служебното правителство на политическа основа.

„В този изкуствен сигнал и скандал аз виждам единствено политическа мотивация. Тази политическа мотивация е изцяло несъвместима с деполитизирания статут на българския дипломат по закон”, обясни Райков.

Колкото до останалите предложения за посланици, Марин Райков увери, че това са хора, заемали постове на заместник-министри и дипломати в мандатите на предишни правителства. Двама от тях са на възраст до 40 години. Райков мотивира отказа си да се върне като посланик в Париж с факта, че не уместно да изкара трети мандат там.

„Желателно е друг човек, по-млад човек от мен, да се опита да даде израз на един друг подход, по-различен, и вероятно с шанс да бъде по-ефикасен”, уточни още той.

Райков посочи, че крайното решение се взема от президента.

Междувременно Росен Плевнелиев вече потвърди, че ще подпише указ за посланическо назначение на служебния премиер и външен министър Марин Райков. Президентът смята, че е „коректно, когато един компетентен и отговорен дипломат от най-висшето ниво в кариерата поеме тежкия кръст в труден момент за държавата, понесъл е отговорността на премиер на служебното правителство, неговият мандат като посланик беше прекъснат, е съвсем нормално той да се върне обратно към своите ангажименти”.

България има нужда от своите качествени дипломати, а и би следвало, когато те поемат сериозни отговорности, държавата също да понесе своята отговорност, заяви държавният ни глава.