След "Св. Марина" проверяват и храма костница в Батак

След Св. Марина проверяват и храма костница в Батак
След Св. Марина проверяват и храма костница в Батак / Impact Press Group, архив

Проверка на храма костница в Батак започва от понеделник Министерството на културата, съобщиха за Дарик от пресцентъра на ведомството. Инспекцията ще се извършва от комисия от трима членове по сигнал за нерегламентирана намеса. Това е вторият храм на територията на пловдивската епархия, който е подложен на проверка от страна на културното министерство. Първата проверка бе в митрополитска църква „Св. Марина", която бе облепена с гръцки тапети.

Инициативата идва от камарата на пловдивските архитекти, които събраха подписка и изпратиха открито писмо до министър Вежди Рашидов, в която категорично се обявиха против това паметникът на културата в Батак да се използва за богослужения и да бъде нарушаван вътрешният му интериор.

Не е ясно колко време ще продължи инспекцията на храма в Батак, но се очаква комисията да приключи работата си за не повече от няколко дни. Скоро ще приключи и прокурорската проверка на митрополитския храм „Св. Марина", който предизвика общественото негодувание заради гръцките тапети, с които бяха облепени автентичните му стени.

Други новини от Пловдив