Служебният министър-председател на България Гълъб Донев проведе разговор "на четири очи" с македонския си колега Димитър Ковачевски, последван от разширена среща на двете делегации. След нея те дадоха брифинг пред медиите за двустранните отношения и конкретните задачи, по които ще си съдействат. И стана ясно - България може да изнася около 200 мегаватчаса електроенергия за Република Северна Македония до края на март догодина. Двамата премиери са се договорили за създаването на работна група, която ще започне работа в сряда за уточняване на параметрите.

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини, сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи Димитър Ковачевски. 

"Преди две години нямахме ваксини, сега нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество", каза македонският премиер. 

"Разговаряхме за количествата ток, които са ни необходими", съобщи Ковачевски. Той уточни, че в хода на разговорите двамата са обсъдили техническите параметри, капацитетите и преноса, както и цените на тока.

Обсъдихме доставките на природен газ, както и мощности за складиране на втечнен газ (в хранилището „Чирен“). Работната група ще започне работа още в сряда, добави премиерът Ковачевски.

Гълъб Донев и Димитър Ковачевски
БГНЕС

Гълъб Донев и Димитър Ковачевски
БГНЕС

България традиционно е била и все още е енергиен лидер в региона, който да гарантира сигурността в сектора на Балканите. Това заяви на брифинга в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев, след срещата си с Ковачевски.

„Обсъдени бяха конкретни възможности за сътрудничество в областта на електроенергията и преноса на природен газ, като възможностите за износ от България на допълнителни мощности на електроенергия, както за нуждите на икономиката и индустрията на Република Северна Македония, така и за битови потребители. Става въпрос за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия, за периода до 31 март 2023 г.“, каза Донев. 

„От сряда започва работа смесена работна група, която да определи и изработи всички технически детайли по сключването на такъв договор в областта на електроенергетиката“, подчерта служебният премиер. 

Ковачевски и Донев
МС, пресцентър

Ковачевски и Донев
МС, пресцентър

Донев коментира, че двамата с Ковачевски са разговаряли и за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в областта на природния газ, чрез пренос и съхранение.

„Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в България, в Чирен, така че Република Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция. През България и газовото хранилище в Чирен доставките на втечнен газ ще могат да бъдат балансирани и Република Северна Македония да черпи такива количества, каквито са ѝ необходими на дневна база, без да се създават допълнителни трудности пред страната за това, че не може да бъдат усвоени целите количества втечнен природен газ“, обясни още Гълъб Донев. 

Той допълни, че на разговора с Ковачевски са обсъдени и други въпроси от взаимен интерес, а конструктивният диалог между двете страни ще намери реален израз. 

След срещата в Министерския съвет Димитър Ковачевски разговаря и с президента Румен Радев.