Красимир Ципов
Красимир Ципов / БГНЕС, архив
Целта е да постигнем стабилно законодателно решение, коментира Красимир Ципов пред DarikNews.bg
От ГЕРБ внесоха поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), в които изрично е записано, че делата за предсрочно освобождаване подлежат на възобновяване.

Предложението за промени става в контекста на разразилия се скандал през последните седмици с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. 

Нуждата на Полфрийман да се движи свободно накара ВКС да изтегли делото по-рано

Вносителите предлагат делата за условно предсрочно освобождаване (УПО) пак да се гледат на две инстанции, но при определени условия да има възможност за възобновяването им пред ВКС, макар и да са влезли в сила.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров поиска именно възобновяване на делото по случая "Джок Полфрийман", оспорвайки решението на Софийския административен съд.

СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне страната

Един от вносителите на поправките - Красимир Ципов, призна, че казусът с Полфрийман е бил първопричината за внесените поправки, но настоя, че текстовете целят да има "ясна и прецизна нормативна уредба, която да не създава противоречиво тълкуване". 

Георги Марков: Не може НПО-та да дават бележки в съда и да се освобождават убийци
 
"Поправката е за прецизиране на текстовете в НПК относно основанията за възобновяване на различни производства в наказателния процес, в конкретния случай става дума за производството за условно предсрочно освобождаване. В медиите се направи пряка връзка с висящото производство пред ВКС по случая Джок Полфрийман. Да, този казус беше причината, но смятаме, че в момента дейставщите текстове в НПК не са достатъчно ясни и подлежат на прецизиране, за да се избегне противоречивото тълкуване - а именно съвсем ясно да се каже, че и тези процедури подлежат на възобновяване", обясни пред DarikNews.bg Ципов.

Шефът на „Миграция“: Присъствието на Полфрийман в страната е опасно за обществения ред

Той добави, че тези поправки няма как да се приложат в конкретния случай с Полфрийман и бе категоричен, че няма да се бърза.

"Нямаме идея да бързаме. Искаме да обсъдим много внимателно внесените предложения и със съдебната власт, и с представителите на науката, за да постигнем едно стабилно законодателно решение", настоя депутатът от ГЕРБ.