Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди частично преструктуриране на план-приема на студенти в държавните университети. Реакцията идва, след като от Асоциацията на индустриалния капитал в България се възпротивиха на предвиденото намаление на местата в някои специалности и увеличението в други.

Според работодателската организация проекторешението на служебния кабинет не отговаря на нуждите на пазара на труда, предаде NOVA.

От бизнеса алармираха, че за предстоящата учебна година е заложено увеличение на бройките по професионални направления като "Психология" с близо 44 %, "Обществени комуникации" с 23 на сто, "Икономика" с близо 13%, а при "Администрация и управление" ръст в местата има с близо 34 на сто.

Според АИКБ това е направено за сметка на намаление при направления като "Математика", "Информатика и компютърни науки", както и "Здравни грижи". По думите им именно от такива специалисти има нужда страната. Министърът на образованието реагира веднага и обяви, че ще направят промени.

Васил Димитров учи „Право”, но мисли, че каквато и да е специалността, при добра подготовка в университета, поле за изява може да бъде намерена.

МОН предлага промени в план-приема на студенти в държавните ВУЗ

„Ако станат добри специалисти съм сигурен, че ще има къде да ги оползотворят тези знания”, посочва  Васил Димитров.

Не на това мнение са от Асоциацията на индустриалния капитал. И дават за пример, че реализацията на пазара на труда, при завършилите „Икономика”, „Администрация и управление” и „Обществени комуникации” е под 50%, а при тези, учили „Информатика и компютърни науки”, „Математика” и „Здравни грижи”, е над 70 на сто.

Всички знаем за проблема с медицинските сестри. В момента има нужда от 3223 медицински сестри, а ние правим намаление в „Здравни грижи” с 220. В същото време все повече навлизат новите технологии. Ние намаляваме „Информатика и компютърни науки”, които са на практика двигателят на този прогрес”, посочва Росица Стелиянова, директор „Програми и проекти” в АИКБ.

Просветният министър ги чу и нареди частични корекции да бъдат направени. Така ще се разкрият допълнителни 125 места при „Информатика и компютърни науки“, вместо това ще бъде намален приемът при „Психология“ (с 5%), „Администрация и управление“ (с 6%) и „Икономика“ (с 2%).

В позиция от МОН посочват, че промените към този момент няма как да бъдат по-драстични заради напредналия етап на кандидат-студентската кампания. Според ректора на УНСС е недопустимо специалностите да бъдат противопоставяни една на друга.

„Методиката работи по този начин. Когато не си изпълните държавната поръчка - следващата година ви дават по-малко. Когато сте на 100 % - ви дават малко повече. Не знам как си представят нещата. Отдавна икономистът не е този с ръкавелите и с химическия молив, който попълва някаква книга, а има и софтуер, изкуствен интелект”, твърди Димитър Димитров, ректор на УНСС.

И докато сблъсъкът на мнения продължава, на Васил му остава да се надява, след като завърши място за юрист за него да има. „Колкото по-малко е конкуренцията, толкова по-добре”, надява се Васил.

Предстои план-приемът да бъде предложен за одобрение от Министерския съвет.