Скрито психично заболяване е причина военният от Пловдив да убие семейството си
Скрито психично заболяване е причина военният от Пловдив да убие семейството си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Готова е послесмъртната комбинирана психиатрична и психична експертиза по случая със семейство Тепавичарови, открити мъртви в дома им. Това съобщи военният прокурор Максим Караджов. Според експертизата става дума за разширено меланхолно самоубийство. Случаят в Пловдив е идентичен с този в София, където военен също изби семейството си и после се самоуби, каза Караджов. Причината е пак такава.

Този вид убийство е широко описан от водещи психиатри, добави прокурор Караджов. Това е вид депресия, в която субектите приемат, че е невъзможно да се живее повече така и с убийството спасяват и близките си от нещо лошо.

В представите на субекта животът става много черен и няма как да се живее повече, поясни Караджов. Няма колебание относно авторството на убийството и самоубийството и причините и начинът за извършването му, категорични са от Военна прокуратура, предава агенция Фокус. Няма никакви други причини - нито ревност, нито рекет от банки, уточни военният прокурор, наблюдаващ делото. Това е психично заболяване, което може би съществува в някои от прародителите и се предава по наследство, каза още Караджов.

Експертизата е направена от трима психиатри, които твърдят, че в рода на Георги Тепавичаров е имало и други хора, които са страдали от този вид психично заболяване.

Едната от психиатрите, изготвяла експертизата, е обслужвала района на Нареченски бани дълги години. Тя е знаела тази информация, която е лекарска тайна и затова не е било споменавано, каза още Караджов. В поведението на Георги не е имало никакви външни прояви, показващи съществуването на това заболяване, според негови колеги и близки.

Резултатите от експертизата ще бъдат предадени на близките на семейство Тепавичарови.

На 21 януари Тепавичарови бяха открити мъртви в дома им на бул. "Македония" в Пловдив. Военният първо е застрелял съпругата си Николина, а след това двамата си синове Илия и Ангел - на 9 и 3 години. Последният куршум от законно притежавания револвер е бил за него.