/ iStock
На 7 ноември (вторник) започват тестовете на BG-ALERT в различни области на страната, предстои и национален тест. Това каза главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР, при представянето на подробности за началото на планираните регионални и национален тест на системата за разпространение на съобщения за предупреждение на населението.

"На 29 ноември ще има национален тест. Това ще се случва в диапазона между 12:00 и 12:30 ч., като единствено потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия. Tеството съобщение ще бъде придружено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след получаване. Съобщението ще бъде получено на мобилните  устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор", обясни главен комисар Джартов.

Правомощията да вземат решение за предупреждение на гражданите чрез системата BG-ALERT ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници

Джартов обясни, че решението за предупреждение е последната стъпка, преди това предварително се наблюдават определени процеси и явления и по наличните данни следва представителите на институциите да вземат такова решение. В съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, където ще се помества допълнително информация. 

Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване, добави Джартов.

Ще има допълнителна верификация при използването на системата, преди да бъде пуснато съобщение за предупреждение, за да се избегнат злоупотреби, каза Джартов. Той добави, че няма да има възможност след пускането на системата в употреба да се направи по погрешка тест в реална среда, както се случи миналата седмица.

Джартов посочи още, че институциите навсякъде в страната са уведомени, че предстои тестване на системата. 

Той добави още, че се изготвя наредба за използването на системата и в началото на следващата година се очаква тя да започне да работи официално.
Константин Костов/БТА