Дори и да е имало мъгла рано тази сутрин в района на Ихтиман, тя не може да е била с такава гъстота, че да причини затруднения при шофирането. Това каза за Дарик дежурния синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Анастасия Стойчева. По думите й, мъглата през лятото е рядко и почти невъзможно явление. Заради обилните валежи отпреди няколко дни може да е имало изпарения, но те няма как да доведат до такива последствия.

Расте броят на ранените на "Тракия", има с опасност за живота (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Мъгла се образува при въздействието на антициклон и т.нар. инверсионни състояния на атмосферата. Тогава в ниските части температурите са по-ниски и с височината се покачват. Затова понякога на Витоша е по-топло, отколкото в Софийското поле, обясни пред Дарик дежурният синоптик към НИМХ към БАН Анастасия Стойчева.
 
"Такива състояния през лятото са почти невъзможни или изключително редки. Друг е въпросът, че в предишните няколко дни имахме валежи и тази влага, която беше приз земята, би могла при котловинни полета заради изпарение да даде някаква замътеност на атмосферата, но в никой случай до такава степен, че да причини затруднение при шофирането. Дори и да има мъгла, в тази част от годината, тя не може да е с такава гъстота, че да причини изключително големи затруднения при шофиране", посочи специалистът.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЕЛЕТО НА „ТРАКИЯ“ (СНИМКИ)
 
По думите й не може да се каже със сигурност дали рано тази сутрин в района на Ихтиман е имало мъгла, защото тя е трудно различима на спътниковите снимки.
 
"След като дойдох днес сутринта на работа, погледнах специални снимки, които различават ниска облачност и мъгла, но за съжаление обектът, за който се интересувате, е с толкова малки размери, че той не е забележим на тези снимки", допълни тя.

Какви са причините за тежките катастрофи сутринта на магистрала "Тракия"?
 
Дори и да е имало мъгла обаче, тя не би могла да намали видимостта в такава степен, че това да затрудни шофьорите, категорична е Анастасия Стойчева.