Сидеров поиска МВнР и КСНС да реагират за териториалните претенции на Румъния
Сидеров поиска МВнР и КСНС да реагират за териториалните претенции на Румъния / снимки: Sofia Photo Agency
Сидеров поиска МВнР да реагира за териториалните претенции на Румъния
51608
Сидеров поиска МВнР да реагира за териториалните претенции на Румъния
  • Сидеров поиска МВнР да реагира за териториалните претенции на Румъния

Парламентът да излезе с декларация по повод териториалните претенции на Румъния към страната ни, настоя лидерът на „Атака” Волен Сидеров в началото на пленарното заседание.

„Партия „Атака” решително и категорично се противопоставя на претенциите от румънска страна за корекции на границите по континенталния шелф на двете страни. От оскъдната информация става ясно, че се отнася за посегателство над 17 кв. км, които в определен момент могат да придобият изключително значение по смисъла на бъдещите проучвания за наличието на нефтени и газови находища в Черно море”, заяви Сидеров от парламентарната трибуна.

Той добави, че ако се съди по предишния спор на Румъния с Украйна, въпросът се решава от  международен арбитраж: „Министърът на външните работи на Румъния Кристиан Дяконеску твърди, че претенциите му идвали от стари нерешавани дълги години проблеми. Ние питаме как така изведнъж сега възникнаха тези проблеми и ако ги е имало, защо не са били повдигани през тези дълги години. Българската страна също би могла да предяви претенции за неправомерното предаване на Румъния на Северна Добруджа, населена с българи, през миналия век и представляваща изконна българска територия на румънската държава”.

От партия „Атака” настояха Министерството на външните работи да реагира незабавно в полза на българския национален интерес. „Настояваме също така президентът на България да реагира незабавно”, добави Сидеров.

„Обръщам се към вас, госпожо председател, смятам, че Народното събрание също трябва да излезе с декларация по този повод и веднага да реагира на тези необосновани претенции от румънска страна”, каза още Волен Сидеров от парламентарната трибуна.

Сидеров поиска МВнР и КСНС да реагират за териториалните претенции на Румъния
netinfo
 

Волен Сидеров е поискал на среща с президента Росен Плевнелиев да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност по проблема с Румъния. Плевнелиев обясни, че не пречи на първото заседание, което ще бъде най-късно през април и ще обсъжда реформата в сектора по сигурността, някой от участниците да постави и тази тема.

По време на разговора от "Атака" са представили и старата си идея за смяна на наименованията  на реки, планини, местности. По думите на Сидеров е добре да бъдат сменени турските имена с български. Едно от предложенията на "Атака" е най-високият връх на Балканите - Мусала, да се казва Свети Иван Рилски, на името на духовния покровител на страната ни. Плевнелиев отговори, че за това има комисия и ще се вслуша в нейното становище по темата.