Ще се поддържа онлайн списък с медицинските изделия, които могат да се плащат с публични средства
Ще се поддържа онлайн списък с медицинските изделия, които могат да се плащат с публични средства / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изпълнителната агенция по лекарствата ще поддържа на интернет страницата си списък на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани с публични средства. Това предвиждат промени в закона за медицинските изделия, който бяха одобрени на първо четене в парламента.

Срещу промените се обявиха от министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Причината, която посочват от ведомството, е, че новите текстове са в конфликт с основни принципи на европейското право и ако бъдат приети, ще предизвикат незабавната реакция на Европейската комисия.

Основният проблем е изискването медицинските изделия да фигурират в списък, защото така се нарушавали европейските директиви за свободното движение. По този начин лечебните заведения ще могат да купуват с пари от бюджета си само медицински изделия, включени в списъка.

Според управляващата партия обаче може да се намери консенсус, без да има риск от реакция от Европейската комисия. Ако списъкът стане факт, пациентите ще разполагат с информация за конкретните продукти, техните характеристики, продажни цени и съответните търговци. Държавата ежегодно да определя стойността, до която се заплащат изделията в списъка, предвиждат още промените.