/ Радка Минчева, Дарик Разград
Интензивни валежи, градушки и понижение на температурите се очакват в страната през уикенда. От Националния институт по хидрология и метеорология към БАН обаче заявиха за Дарик, че няма опасност от наводнения, стига валежите да не са съчетани с определени обстоятелства, като например непочистени шахти. От пожарната също отхвърлиха апокалиптичните прогнози и въпреки това дадоха препоръки на гражданите за действия при наводнения.

Проливен дъжд наводни София (ВИДЕО)

Над страната преминава бърз студен атмосферен фронт и понеже температурната разлика от двете му страни е много голяма, се очакват интензивни явления, обясни дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология в БАН Мариана Попова: "Те ще са в южните и източните райони. По-характерно за събота ще бъде силният вятър. Не бих казала, че това е необичайна обстановка. Случва се. Наистина трябва да й се обърне внимание, но нищо извънредно и необичайно няма в нея. Количеството на валежите засега не може да се прогнозира. Очакват се градушки. Самите валежи не са нищо изключително, но в съчетание с непочистени шахти, събрани боклуци или по-голям валеж, паднал за кратко на едно място, може да доведе до наводнение, но иначе не. Температурите в събота ще паднат със 7-8 градуса".

Последиците от глобалното затопляне в снимки
 
Според директора на пожарната главен комисар Николай Николов в последната седмица имало много сигнали за запушени шахти: "Нямам статистика точно колко са запушените шахти, но вероятно са стотици. Към момента нищо апокалиптично или по-различно от досегашната обстановка. Както казват нашите колеги, продължава метеорологична динамичната".

Прогноза: Жегите и наводненията ще се увеличат в градовете до 2050 г.
 
Началникът на сектор „Оперативна дейност” главен инспектор Стефан Стефанов пък даде препоръки за действия при наводнения: "Хората първо не трябва да изпадат в паника вследствие на интензивни валежи и на частични наводнения. Изключително опасно е да пресичат силно течащи води с превозното средство или да се опиват да спасяват превозни средства. Само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите и да ги носи по улиците надолу. Опасно е да застават под мостове, да влизат в подлези, да се опитват да ползват метрото или да се движат в дерета или други подобни места, където би могло в много близко време да се получи отток на вода".