За шеста поредна година се провежда Шествие за правата на жените. Тази година основен фокус на събитието е противопоставянето на войната в Украйна, както и във всички други места по света, където в момента се водят военни действия (Йемен, Сирия, Палестина, Афганистан, Судан и др.). Феминистки мобилизации, организатори на шествието, призоваха всички да се солидаризират с обикновените хора, които понасят последствията от войните, и да се обявят против милитаризма както на Путин, така и на САЩ, предаде БГНЕС.
 

Снимка: Георги Димитров



Протестът започна пред Съдебната палата в София и включва в програмата си специално огнено представление и изказвания на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени. След края на програмата, протестното шествие ще се отправи към Женски пазар, ще премине през градинката на Централни градски бани и ще стигне до крайната си точка - Министерство на труда и социалната политика на ул. „Триадица”.

Исканията на организаторите включват незабавни мерки срещу все още съществуващите социално-икономическа неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота, приемане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, гарантиране на човешките права и достойния живот на всички жени и момичета, цветнокожите жени, мигрантките, бедните жени, жените с увреждания, както и политическо им овластяване чрез постигане на равно представителство и участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.
 

Снимка: Георги Димитров



От колектива на Феминистки мобилизации припомнят, че 8 март е ден за активизъм и за политически разговори. Жените в България се борят за равенство от повече от век и благодарение на тази дълга традиция на борба днес имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да взимат най-дългите майчински отпуски в света. Извоюваните законодателни права обаче не означават, че пълната фактическа равнопоставеност е постигната - икономическите и социални структури лишават много жени от възможност да упражняват своето право на здравеопазване, на образование, на глас и както виждаме сега, дори правото на култура и свободно събиране. Надигащата се консервативна вълна навсякъде по света поставя под въпрос пълноценното участие на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.
 

Снимка: Георги Димитров

Снимка: Георги Димитров

БГНЕС