Сертифицирането на детските площадки не гарантирало безопасността им
Сертифицирането на детските площадки не гарантирало безопасността им / Sofia Photo Agency, архив
Анкета
55591
Анкета
Добряна Христова, Благоевград
Гергана Пейчева, Ст.Загора
  • Анкета
  • Добряна Христова, Благоевград
  • Гергана Пейчева, Ст.Загора

Между 300 и 600 лева може да струва изграждането на безопасна детска площадка, заяви в "Дарик сиеста" арх. Огнян Тунтев. По думите му сертифицирането на площадките единствено "изтегля пари" към фирмите, които ги правят, но не гарантира безопасността им.

"Безопасността е елемент на разума. Тя не е елемент на документ. Ако нещо не е както трябва, вие като родител ще прецените дали това е безопасно или не. Сертифицирането не гарантира, че площадките са безопасни. То просто изтегля суми към себе си без да ги прави безопасни. В Лозенец една от площадките, която е сертифицирана като настилки и всичко останало, една от парзалките така е направена, че се нагрява ламарината от слънцето и когато децата отидат в по-топлите часове на деня и я докоснат, те се горят", добави арх. Тунтев.

От своя страна Сийка Ангелова от сдружение "Настоящи и бъдещи майки" бе категорична, че общините трябва да носят отговорност за детските площадки:

"Аз точно в тази част не мога да се съглася на 100 процента с архитект Тунтев, тъй като когато става въпрос за нашите деца, ние носим отговорността за тях, можем да направим за тях люлка и там да се люлеят и децата на нашите приятели. Ще ви дам пример с нещо, което мен много ме развълнува. Имаше едни дървени люлки с нещо като лагери. Едно дете си пъхна пръсчето там, при което си го чупи и оттам в „Пирогов". Това нещо се случи почти пред мен. За да се избегнат подобни ужасни неща, тъй като ние не сме достатъчно компетентни, Огнян Тунтев е архитект, той се е занимавал с проблема, той знае как трябва да изглежда една детска площадка. Но човек, който примерно е счетоводител, той няма тези технически познания и не може да прецени".

В прикачените звукови файлове може да чуете анкета за състоянието на детските площадки в столицата на Теодора Пискова, както и обобщенията на Добряна Христова от Благоевград и на Гергана Пейчева от Стара Загора.