/ БГНЕС, архив
В България дефицит на лекарства в момента няма, категоричен е бившият здравен министър
Бившият здравен министър Илко Семерджиев поощри действията на покуратурата относно обвинението за всяване на паника на председателя на българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.

Шефката на Българския фармацевтичен съюз с обвинение за всяване на тревога


"Така става, г-жо Асена, когато се опитваш да осребриш мътната вода. Впрочем, не за първи път... Генеричното заместване и изхвърлянето на лекаря от лечебния процес, когато притежаваш производител на лекарства, дистрибутори и верига със стотици аптеки с назначени фармацевти-служители е не просто злоупотреба... Да плашиш хората във времена на криза, за да си прокараш интереса явно този път няма да мине", написа в социалната мрежа Семерджиев, който в момента е председател на фондация "Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване" /МИЗЗО/.



Той твърди, че у нас в момента липса на медикаменти няма, за което предупреди в интервюта по БНР и БНТ Стоименова.

"В България дефицит на лекарства в момента няма, а в условията на извънредно положение да обикаляш медиите и да говориш лъжи е опасно - никой от бизнеса не иска да му се прикачи етикет, че неговите лекарства ги няма на пазара не само защото не е вярно, но и защото така им се нанасят пазарни и репутационни щети.

А за стресирането на хората да не говорим...", пише още Семерджиев. По време на полемиката с фармацевти той твърди, че върху съсловието е нанесен публичен резил. "Корпоративният лобизъм е подсъден", напомня още здравният експерт.

Той визира и позицията на Българския лекарски съюз от края на март относно искането в условията на извънредно положение при липса на медикамент фармацевтът, а не лекарят, да има правото да продаде генеричен заместител на пациента.

"БЛС е  категоричен, че подобни промени не само, че са абсолютно неприемливи, но могат да доведат до сериозни последствия за здравето на пациентите и да предизвикат нежелани конфликти по оста „лекар – пациент – фармацевт“. Лекарят е този, който е отговорен за лечението на пациента, а то е сложен и многокомпонентен процес и не може една негова съставна част, каквато е лекарстволечението да бъде поверявана на друг", категоричен е УС на БЛС.
 
"Възможно е генерично изписване или генерично заместване на лекарства в аптеката когато е наложително, възможно и необходимо, но не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар. Аптекарят е свободен да упражнява своята „грижа“, само когато говорим единствено за лекарства без лекарско предписание и за добавки", се посочва още в позицията. Семерджиев твърди също така, че обвинената от прокуратурата Стоименова все още е съветник на здравния министър Кирил Ананиев. През 2018 тя напусна поста шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата след скандал с неспряна продажба на опасен медикамент за високо кръвно, който не беше веднага изтеглен от нашите аптеки, въпреки предупреждението на Европейската агенция по лекарствата поне седмица преди това. Тогава официалното съобщение беше, че фармацевтката остава съветник на министъра на здравеопазването.

Междувременно от фармацевтичния съюз призоваха членовете си да излязат по обед пред аптеките си с жълти жилетки и с плакати в защита на председателката си Асена Стоименова.