Асена Стоименова
Асена Стоименова / NOVA
Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е привлечена към наказателна отговорност за всяване на тревога. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Обвинението е във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение.

С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо Стоименова е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв., посочват от прокуратурата.

Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

В своя позиция, публикувана на сайта на Българския фармацевтичен съюз, професор Асена Стоименова заявява, че целта на медийните изяви е била да се информира българското общество по важни теми. И още – че всяко нейно послание или твърдение почива на 25-годишен опит във фармацевтичния сектор.

В интервю за БНР и други медии Асена Стоименова предупреди, че в ситуация на извънредно положение се очаква недостиг на лекарства, поради което Българският фармацевтичен съюз има позитивна нагласа за въвеждането на генеричното заместване за продукти, което на този етап у нас не е позволено.

У нас основен производител на генерици е компанията "Софарма", собственост на Огнян Донев.

Проф. Асена Стоименова е преподавател, бивш шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата до 2018 година.

Около името й се зашумя преди две години покрай спирането на продажбата от Европейската агенция по лекарствата на 62 медикамента с опасна за здравето съставка.
Призована да обясни пред депутатите, Стоименова първоначално отказа да дойде в парламента на изслушване. Тя обясни, че има ангажименти, което принуди председателят на парламента Цвета Караянчева да я задължи да се яви пред депутатите. Оказа се, че европейската агенция е алармирала за проблема с лекарството за високо кръвно седмица преди това, а в нашите аптеки е имало неизтглени партиди. Около месец след това проф. Стоименова подаде оставка, но остана съветник на министъра.

Стоименова беше избрана за председател на Българския фармацевтичен съюз през февруари тази година.