САЩ оттегли искането за екстрадиция на Гергана Червенкова
САЩ оттегли искането за екстрадиция на Гергана Червенкова / снимка: БГНЕС, архив

Съединените американски щати са оттеглили искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова.

Българката беше задържана заради съмнение за търговия с наркотици в интернет. След съвместна акция с американските служби бившият вътрешният министър Цветан Цветанов се похвали за ареста на Червенкова, която за него била лидер на престъпна група.

Опасността от екстрадиция и възможни близо 70 години затвор в САЩ предизвикаха серия от протести в подкрепа на Гергана, която беше подпомогната и чрез групи в социалната мрежа Фейсбук.

Първо Червенкова беше освободена от ареста и пусната под гаранция, а впоследствие съдът на няколко пъти отложи делото за екстрадирането й.

В официалното съобщение се посочва, че искането се оттегля заради получаване на нова информация в прокуратурата, което не означава, че не може повторно искане да бъде отправено на следващ етап.

Самата Червенкова заяви пред Дарик, че се чувства много щастлива. „Много бих искала да видя официалния документ, който е внесен в съда, но вече съдът не работи и няма как сега да отида да го видя. Чувството ми е на една голяма благодарност. Благодарност към американската държава и на американския прокурор, който явно задълбочено е разследвал и най-вероятно е открил и нови доказателства, които в крайна сметка потвърждават моята невинност. Голяма благодарност към всички граждани и медии, които ни подкрепиха и ни помогнаха да се справим в тази тежка ситуация. Сигурна съм, че това е резултат и от апелите към държавата, които ние отправихме многократно", заяви щастлива Червенкова.

Относно това какво предстои оттук нататък, тя заяви, че трябва да бъде проверена информацията в Америка, което ще стане днес или утре, по думите й. „Трябва да се потвърди всичко официално и от американска страна. Новината е чудесна и е едно огромно, хубаво начало", завърши Червенокова.

„Преди малко разбрах. В момента телефоните ни прегряват", заяви съпругът на Червенкова и допълни пред Дарик, че се чувства страхотно.

„Като една бременост го изкарахме. Това беше супер труден момент за нас с Гери. Но може би след раждането на децата ни, сега ни е другият, най-щастлив момент, който сме изживяли през последните години", допълни съпругът.

„Големи бяха опасенията ми, че ще я екстрадират. По договор отказ от екстрадиция почти няма как да се постанови. Много бяха големи опасенията ни, защото те бяха реалност. Американската прокуратура е получила нова информация относно случая и това я е накарало да преосмисли обвинението към Гери. Същност те са хората, които показват, че тяхната система работи, че в един момент, виждайки и получавайки повече информация, преосмислят обвинението, което пък води до оттегляне на искането за екстрадиция", заяви още съпругът й.

Чуйте целия разговор с Гергана Червенкова и съпругът й на Radio.DarikNews.bg