Само пет преписки за корупция от ДАНС завършили с обвинителен акт
Само пет преписки за корупция от ДАНС завършили с обвинителен акт / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Едва около 1/20 от преписките за корупцията сред лица на висши държавни длъжности, които през 2011 са били предадени от ДАНС на държавното обвинение са завършили с обвинителен акт. Това стана ясно от думите на зам. главния прокурор Валери Първанов.

Първанов беше изслушан от парламентарната комисия за контрол на ДАНС заради всички подобни преписки по дела. При общо 99 преписки, има образувани 32 досъдебни производства, от които са приключили 13. Само 5 от тях са приключили с обвинителен акт, а 8 са прекратени. По останалите 19 разследването продължава. Някои от разследванията са срещу кметове, областни управители, има и срещу магистрати. По всички случаи с внесен обвинителен акт има изготвени веществени доказателствени средства на базата на СРС. Не са много, обаче, случаите, в които сигналът е подаден от лицето, от което се иска подкупа. Тогава, когато това се случва при съдействие почти винаги се стига до събиране на достатъчно убедителни доказателства, които да обосноват една осъдителна присъда, изтъкна Първанов.

„Ефективността не е изключително висока и би трябвало да се постараем повече през тази година и както каза днес президентът да убедим нашите граждани и партньорите ни от ЕС, че България не е страната на корупцията”, коментира Първанов.

Той изтъкна, че корупцията е едно от най-трудно доказуемите престъпления. Първанов припомни, че след измененията на НПК от 2010 г. събраните ВДС от СРС преди образуването на досъдебното производство се признават като доказателства в съда, допълва БГНЕС. „Това ни дава достатъчно увереност, че проследявайки поведението на едно длъжностно лице седмици или месеци, както се случи с нашия бъдещ бивш колега от Шумен и предоставяйки на съда тези доказателства да считаме, че ще можем да обосновем обвинение, което да доведе до осъдителна присъда”, каза още зам. главният прокурор.

„В момента се готви ново споразумение, което ще подобри координацията и взаимодействието между ДАНС и прокуратурата и считаме, че няма сериозни проблеми в нашата работа. До средата на другия месец се очаква споразумението да е факт и ДАНС вече да имат достъп до информационната система на прокуратурата, където ще могат да правят справки включително за хода на сигналите, които те са подали. Такъв достъп сега има парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, Инспекторатът към ВСС, Военна полиция, МВР, както и Комисията за защита на класифицираната информация.

Първанов съобщи, че продължава разследването по „Цанков камък”. Все още се събират доказателства. „Там основното беше за изразходване на средства не по предназначение, за отклонени и надплатени средства. Всичко това е свързано с голям обем експертизи, някои от които са строително-технически, други са икономически, счетоводни”, каза още той.