„Знаете, че бяха провеждани серия от срещи, бяха отпуснати и допълнителни финансови средства. Проблемът с разговорите е, че с всяка следваща среща има нови и нови искания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на NOVA по повод медицинските сестри, барикадирали се в сградата на Партийния дом.

„Отпуснати са и допълнителни финансови средства. Имаше разговори с медицинските специалисти от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Има по-скоро политически елемент, отколкото синдикално искане – от първи март пред Партийния дом има подобни политически протести с искания за оставки. Зад тях стоят политически опоненти и се търси медийно внимание, смята Сачева.

НСО преговаря с петте медицински сестри, които се барикадираха в Партийния дом (ВИДЕО)


По отношение на исканията на майките с деца с увреждания, социалният министър заяви: „Само преди два дни протеста се срещнах с Венелина Казанджиева. Имам нейните предложения за Закона за социалните услуги. Имам и нейния телефон, не знам какво бих могла да направя повече по въпроса. Те протестират срещу нещо, което е писано от тях. На 5 юни трябва да бъде анализ и да се усъвършенства".

По думите на Сачева Законът за личната помощ няма да бъде отменен, но има нужда от прецизиране на някои текстове. Освен майките на деца с увреждания е важно да се обърне внимание и за Закона за социалните услуги, подчерта още Сачева. "Ние в момента специално за хората с увреждания се въртим в кръг. Някои хора са изключени от този закон", допълни тя по отношение на личната помощ.

Искания имат и медицинските сестри, и пенсионерите, и майките. Всички имат искания. Бюджетът е в точно определени рамки и не можем да излезем от тях. В Закона за личната помощ от следващата година е заложено правоимащи да са 606 хиляди граждани. Никой не може да се ангажира колко би струва това, разясни Сачева.

По нейните думи в страната има над 674 хиляди хора с увреждания. Срещам се редовно с национално представените организации на хора с различни увреждания. Има и много хора, които заради трудното си положение не могат да излязат на протест, но те се свързват с мен, пишат ми,казват се искания.
NOVA