Румен Миланов става директор на БОРКОР
Румен Миланов става директор на БОРКОР / Sofia Photo Agency

Бившият директор на НСБОП и НСО ген. Румен Миланов ще бъде новият директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Негови заместници ще бъдат Елеонора Николова и бившият директор на ДАНС Петко Сертов. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред bTV.

Центърът за борба с корупцията или така нареченият БОРКОР не дублира функции на ДАНС, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди заседанието на Министерския съвет днес. Той коментира, че естеството на работа в двете структури е съвсем различно, като в БОРКОР ще се използва немският модел. Германски експерт, командирован от Федералното министерство на вътрешните работи подпомага реализирането на този проект, коментира министърът.

Структурата ще се занимава с анализи и с всичко свързано с евентуални корупционни практики, наслагвали се във времето, за да може действително да се отстранят тези пороци и там, където е необходимо да се правят законодателни промени, добави министърът.

Една от неотложните мерки и действия за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност приета от правителството през юли 2010 година беше конституирането на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет. През ноември същата година кабинетът прие и устройствен правилник на Центъра, припомня БТА. Задачите на центъра са анализ, планиране и разработване на мерки и комплексни решения за предотвратяване на възможността за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло, е записано в решението на Министерския съвет. Центърът ще подпомага държавните органи и органите на местно самоуправление при разработването на политики за превенция на тези явления и за подобряване на взаимодействието и координацията между държавните органи, гражданското общество медиите и бизнеса.

Дейността на новата структура ще се ръководи методически от Консултативен съвет с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Председател на съвета е вицепремиерът и министър на вътрешните работи. В центъра ще работят 155 служители, от които 40 ще бъдат постоянно назначени, а останалите 115 - временно преместени от други администрации.

Ген. Румен Миланов е роден през 1948 г. в София, пише „Фокус". Завършва висше образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия. През 1975 г. постъпва в МВР. В началото на 1993 г. е назначен за началник на направление "Пътна полиция" при ДНСП. През 1995-1996 г. е преподавател в академията на МВР. От началото на 1997 г. заема поста зам.-директор на Националната полиция, а от края на март 1999 г. е директор на Национална служба "Жандармерия". През май 2000 г. с указ на президента е назначен за директор на НСБОП на мястото на подалия оставка ген. Кирил Радев. Освободен от поста на 7 ноември 2005 (заместен от ген. Валентин Петров) и назначен първо за изпълняващ длъжността, а после и за директор на Националната служба за охрана. През април 2007 г. ген. Румен Миланов е пенсиониран, а на 17 май следващата година президентът Георги Първанов го награждава с орден "За военна заслуга" с мечове - първа степен.