Опитахме се да направим кабинет на промяната – 8 от 16-те министри са нови, предложен е нов министър председател, залагат се нови политики. Това коментира в ефира на NOVA Румен Христов, лидер на СДС.

Христов е предложен за вицепремиер и министър на отбраната.

Неговата номинация той определи като споделяне на отговорност с коалиционния партньор. „Имаме ангажимент към нашите избиратели, трябва да покажем, че сме в състояние да съставим силно и различно правителство. Какво ще се случи в парламента е друг въпрос”, коментира Христов.  

Даниел Митов: Ще потърсим подкрепа от „Демократична България“ и „Има такъв народ“

Той коментира и качествата на Даниел Митов, който е предложен за премиер. „Той е образован, перфектно владее езици, западна школовка. Той е достоен кандидат”, заяви Христов.

„Вероятността да има правителство е много малка, да не кажа нулева. Ще поискаме среща с „Демократична България” и „Има такъв народ”. Ако не се отзоват, ще върнем мандата. Няма да бавим”, каза Христов.

На живо от болницата: Борисов обяви предложението за кабинет

„Надявам се да бъдем конструктивна национално отговорна опозиция. Нямаме намерение да бъдем креслива опозиция”, коментира още той.

Христов коментира и номинациите на Любен Дилов и Калин Вельов за министри на туризма и културата. „Те са много интересни личности. Смятам, че ако бъдат реализирани като министри това ще бъде интересно и полезно за България”.

Запитан защо коалицията ГЕРБ-СДС е в изолация, Румен Христов отговори: „От лятото има една умора. Вероятно избирателите искат нещо ново, но в политиката трябва да има съчетание между миналия опит и новото, нещо което се опитахме да направим."
NOVA