ГЕРБ-СДС ще потърсят подкрепа от парламентарните групи и партиите, които стоят най-близо идеологически до тях, посочи Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател. Той посочи, че най-близки до тях са „Демократична България“. Това стана след като президентът Румен Радев връчи мандат на първата политическа сила в Народното събрание - ГЕРБ-СДС.

"Демократична България" ще бъдат поканени на консултации, като тяхно ще решат дали да се отзоват, заяви той.

"Ще поканим и групата на „Има такъв народ“. Обмисляме варианти какъв кабинет ще може да се състави", подчерта Митов.

Румен Радев връчи мандат на ГЕРБ-СДС да съставят кабинет

"Днес обявихме персоналния състав на проектокабинета. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, от първия ден, ако бъде съставен и подкрепен кабинета, да се справим с икономическата и здравната криза. Надявам се, че в българския политически живот може да се върне нормалното държавническо поведение. Кампанията отмина, трябва вече да се работи, има нужда от стабилен кабинет, и то бързо", коментира още номираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС и окачестви проектокабинетът като "амалгама от опит, приемственост и обновление".

На живо от болницата: Борисов обяви предложението за кабинет

Той уточни, че неофициални разговори не са били водени и подчерта, че няма да търсят подкрепата на БСП и ДПС.

ГЕРБ/СДС няма да бавят процедурата излишно, коментира Даниел Митов в отговор на въпрос дали ще могат в рамките на 7-дневен срок да влязат в преговори с посочените от него партии и да съставят евентуален кабинет.