Премиерът в оставка Бойко Борисов разкри какъв кабинет предлагат от ГЕРБ/СДС. Той направи това чрез жива връзка от болницата, след като в понеделник бе опериран заради контузия.

Борисов обяви имената на министрите в проектокабинета на Даниел Митов

"Най-важната длъжност след премиера е външния министър, Реформаторският блок го представи като най-евроатлантическия човек. Затова го номинирах него. Знам колко е важно това за държавата – стабилно правителство. Има огромно управляващо мнозинство – толкова не е имало отдавна. Партията единонодушно застава зад Даниел Митов", разкри Борисов и посочи, че вицепремиер и министър на отбраната ще бъде лидерът на СДС Румен Христов.

ГЕРБ: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори (ВИДЕО/СНИМКИ)


"На Каракачанов предложих да остане и в този кабинет, но той отказа, тъй като приема изборните резултати, за разлика от други партии".

"Александър Иванов – младо лице на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Не че работиха Петя Аврамова и Николай Нанков зле, но хората искат нови хора. Това е нашата стратегия като партия", обеща Борисов.

Делян Добрев ще бъде министър на енергетиката и ще замени Теменужка Петкова. Според премиера в оставка Томислав Дончев остава най-големият капацитет, затова остава вицепремиер с ресор еврофондове.

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство

За министър на културата новото предложение е Калин Вельов.

Десислава Танева запазва поста си на министър на земеделието и храните. Проф. Костадин Ангелов и Красимир Вълчев също запазват сегашните си позиции в предложения от ГЕРБ/СДС кабинет.

Деница Сачева ще е социален министър, а Красен Кралев - министър на младежта и спорта.

Кирил Ананиев ще бъде министър на финансите.

Ивелина Василева ще оглави министър на околната среда и водите, а Росен Желязков -  транспортното министерство. Десислава Ахладова остава като министър на правосъдието.

Жечо Станков ще оглави пък миинистерството на икономиката

Във връзка с контузията си Борисов разкри, че това му е пета подобна операция. "Три на левия крак, две на десния. Вече знам процедурата и съм претръпнал", отсече той.

По думите му политическият живот си тече и Интернет дава възможност на всеки политик и депутат да мисли и да интерпретира.

"Министрите и старите депутати не можем да отречем успехите през тези четири години. Ако някой си мисли, че е било лесно с Реформаторския блок да направим правителство. С „Патриотичния фронт“ също не беше лесно, с диаметрално противоположен ансамбъл – с НФСБ и Атака. Само Каракачанов остана да работи до края", оцени предишните си мандати премиера в оставка.

"Марешки също ни е давал подкрепа, ДПС също, особено за подкрепата за F-16. Винаги съм им благодарил на подкрепата публично. Българският избирател ни е поставил на първото място. Искат да съм премиер аз. В тази ситуация, спокойствието и средата за работа са най-важни за мен, без да има дразнител. В политиката сме като Роналдо и Меси", сравни Бойко Борисов.

„Благодаря на всички, ще се опитаме да преодолеем различията, да търсим съгласие и да съставим кабинет, дължим го на нашите избиратели. Икономическото възстановяване след пандемията ще е едно от големите предизвикателства. България има нужда от правителство, което може да влезе максимално бързо и да бъде максимално разпознаваемо. Ние сме съставили екип, в който влизат и нови хора, и вече утвърдени министри. Много бързо можем да влезем във всеки един дебат, както в България, така и в света”, посочи Даниел Митов.