Родителите вече няма да попълват отделни декларации за всяка извънучилищна дейност
Родителите вече няма да попълват отделни декларации за всяка извънучилищна дейност / БГНЕС, архив
Родителите вече няма да попълват декларации за всяка извън училищна дейност
91584
Родителите вече няма да попълват декларации за всяка извън училищна дейност
  • Родителите вече няма да попълват декларации за всяка извън училищна дейност

Декларация от родителите за извеждане на децата от училище с цел посещение на театър, опера, галерия или зоопарк може да се направи в началото на всеки учебен срок. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов и посочи, че това се регламентира в наредба за организацията на учебния процес във всяко училище. Той обясни, че излизането на ученици на организирани дейности извън училище рядко се случва по повече от веднъж на месец, а родителите вече имат възможност да попълват информирани съгласия и онлайн.

Наредбата, която регламентира излизането на ученици за еднодневни мероприятия извън училищата, е в сила от началото на учебната година.

"Попълва се една декларация от страна на родителите, които декларират, че поемат съответните ангажименти, свързани със средствата. Директорът задължително трябва да сключи договор, ако е необходим транспорт, с лицензирана транспортна фирма, без да има необходимостта и задължението да се заплаща допълнително процента на оскъпяване с туристическа фирма. Това не е туристическа дейност. Издава се заповед за тази проява. Следващата важна стъпка е информиране на регионалните управление по образованието, които имат само информирано съгласие за осъществяване на тази извънучилищна дейност", обясни механизма Диян Стаматов.

"Информирането на началника на регионалното управление по образование е задължително. Те проверяват цялата документация и когато тя е пълна се дава тяхното съгласие. Спирането на излизането може да стане, ако фирмата не е лицензирана. Ако се отива на театър, това не е необходимо защото градският транспорт е ясен", уточни той. 

За момента тази наредба функционира добре и няма необходимост да бъде променена, категоричен е Стаматов.