Реставратор подпалил халето в Авиомузея в Крумово
Реставратор подпалил халето в Авиомузея в Крумово / БГНЕС, архив

Под ръководството на Военноокръжна прокуратура Пловдив се провежда разследване за пожара в Авиомузей в Крумово, при който в хале към музея напълно изгаряха пет самолетни експоната. Унищожени са два оригинални самолета - модел Поликаров - ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство ) и 3 макета/реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.

От събраните до момента доказателства е установено, че огънят пламнал около 11.00 ч. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г.

Двама души пострадаха при пожар в Музея на авиацията в Крумово

По това време в халето започнал да се извършва реставраторски дейности 75-годишният реставратор към музея. Въпреки че в халето имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1.

При работата с ъглошлайф, искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. Мъжът опитал да потуши пламъците, включително и с пожарогасител, но не успял.

Огънят бързо се разпространили и обхванали всички пет самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците пострадал и самият майстор, който получил изгаряния по дясната ръка.

След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от Военноокръжна прокуратура Пловдив и от прокурор на Димо Бъчваров. Назначена е пожаро-техническа експертиза.

В понеделник предстои разследването за запалване на имущество по непредпазливост да се възложи на военни следователи.