/ БГНЕС, архив
Между 800 и 1000 селища в България ще престанат да съществуват в следващото десетилетие
Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини
99418
Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини
  • Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини
800 училища са закрити в България в последните 15 години. Данните изнесе днес вицепрезидентът Илиана Йотова.
 
"Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%", отбеляза Йотова на старта на конференцията "Демографската криза в България - реалности, проблеми и решения".
 

България се топи като след три войни

"В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища в България ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини", допълни още вицепрезидентът.
 
Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

"На европейския фон сме в първата петица на страните с най-бързо намаляващо  население. Мерките и политиките не търпят отлагане, не бива да говорим само когато излезе поредната отчайваща статистика", изтъкна тя.
 
Само за десетилетие населението на България намаляло с над 400 000 души

Според вицепрезидента мерките трябва да бъдат концентрирани най-вече към задържането на младите хора в страната. В противен случай негативната прогноза, че до 2050 г. ще бъдем 5 млн., ще стане неизбежен факт.
 
"Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност", акцентира още в изказването си Илиана Йотова.