От ПГ на Реформаторския блок върнаха на държавния глава Росен Плевнелиев третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

След поредица от консултации между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт, на 20 декември стана ясно, че сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и ще се върви към предсрочни избори.

Без правителство, отиваме на предсрочни избори

На срещата в президентството дойдоха същите представители на РБ, които бяха и при връчването на мандата.

„На мен се падна тежката задача да съобщя, че не можахме да постигнем съгласие за излъчване на министър-председател в рамките на определения срок", каза депутатът и заместник-председател на СДС Румен Христов. Той допълни, че са положили максимални усилия, но не се е стигнало до съгласие и нямат възможност да излъчат премиер.

Нинова: За нас датата за предсрочни избори е 26 март

Президентът Плевнелиев благодари на Реформаторите за усилията, които са положили - пред очите на целия народ в Народното събрание по коректен и институционален начин са водили преговори. "Съжалявам, че тези преговори не доведоха до резултата, който се надявах като държавен глава. Очевидно конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава ще направи по-късно изявление, в което се очаква да обяви следващите си действия.

Следващата стъпка е предсрочни парламентарни избори, които се очаква да са напролет.