Разследват 30 ромски фондации в Пловдив
Разследват 30 ромски фондации в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив
Разследват 30 ромски фондации в Пловдив
51601
Разследват 30 ромски фондации в Пловдив
  • Разследват 30 ромски фондации в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив разследва 30 ромски организации. Проверките са по сигнал за злоупотреба с финансови средства, които са получили от различни чуждестранни фондове, съобщи по време на кръгла маса Асен Карагьозов, координатор на фондация „Рома”.

По думите му има съмнения, че вместо за интеграция и обучение на децата от ромски произход, парите са похарчени за скъпи автомобили, строеж на огромни къщи и закупуване на скъпи джиесеми и техника, с които са се облагодетелствали собствениците на фондациите. Проверките на прокуратурата ще приключат до месец.

Данъчни, икономическа полиция и прокуратура ще проверяват и една от най-известните ромски организации у нас, фондацията „Рома”, която действа в най-големия ромски квартал в България „Столипиново” и досега е усвоила десетки хиляди долари по 30 проекта за интеграция на деца от малцинствата в масови  училища. „Това не ни притеснява. Поздравяваме министър Цветанов и го апелираме наистина да търси къде са ромските пари”, каза Карагьозов.

4,7 млн. долара са получили ромските организации у нас от унгарски фонд за ограмотяване на децата в кварталите. Парите са усвоени в периода 2005-2010 година, но повечето от сдруженията  не разполагат с документи за това как са усвоени.

Георги Марков, който е от ромски произход и живее в Раковски преди месец като разследващ журналист посещава някои от проверяваните фондации. Той излага своята гледна точка за скандала във филм. Своята гледна точка за скандала излага във филм, който е направил с помощта на Центъра за развитие на медиите.

Стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пазарджик е внесла в съда обвинителен акт за длъжностно присвояване срещу председателя на ромската фондация „Напредък” Пламен Цанков. Срещу него бе образувано досъдебно производство за злоупотреба с пари, идващи от Будапеща от името на ромски образователен център за фондацията, която оглавява. Парите той не е използвал за образованието на ромски деца, за каквото е предназначено финансирането, а си е купил лека кола.