Разкриват още пет центъра в страната за телефон 112
Разкриват още пет центъра в страната за телефон 112 / netinfo
Създават се нови 495 щата за операторите на телефон 112 и териториалните звена на Гражданска защита. Това реши правителството с приетите промени в правилниците на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и на държавния резерв.

Общата численост на персонала на Главна дирекция „Национална система 112” засега е 110 щата и включва служителите в дирекцията и в районните центрове в София и Русе. До края на годината трябва да бъде изграден още един център в София и Русе, във Варна, Бургас и Монтана. За тяхното функциониране са необходими 295 служители. Новите координатори и оператори ще бъдат назначавани с конкурс след 1 май, след което ще преминат специализирано обучение.

Със 130 служители от първи май и с още 203-ма от първи декември ще се увеличи числеността и на териториалните звена на Главна дирекция „Национална служба Гражданска защита”. Щатовете са за изграждане на нови спасителни отряди в Габрово, Кюстендил, Перник, Разград и Ямбол. Увеличаването на служителите в двете дирекции е компенсирано с намаляване на 33 бройки на администрацията на министерството на Емел Етем и 100 от държавния резерв.