Рашидов: Калоянчев няма да слезе от сцената в сърцето на българите
Рашидов: Калоянчев няма да слезе от сцената в сърцето на българите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на големия и много обичан български актьор Георги Калоянчев, съобщи пресцентърът на министерството.

В адреса се казва: „Безкрайно тъгувам заедно с вас от загубата на обичания от всички нас неповторим, уникален български талант Георги Калоянчев. Голямото сърце на един истински и целеустремен театрален гений, който караше хората около себе си да стават по-искрени и по-добри, престана да бие. Калата, както по-близките, но и всичките му почитатели, го знаехме, имаше силно гражданско чувство и ярка лична позиция. Той бе единственият владетел на Сатирата, който изкара повече от половин век в едноименния театър, чийто съосновател бе. За тези над 50 години популярността му растеше и растеше и само една Стоянка Мутафова съумяваше да тича с неговото темпо”, посочва министър Рашидов.

„Благодарение на таланта си Калата превръщаше дните от живота в необикновени мигове - понякога тъжни, понякога - весели, но винаги пълни с любов и себераздаване. Нямаше образ, който Калата да се захване да изгражда, без хъс и силно желание - затова и нямаше образ, който да излезе несполучлив. Георги Калоянчев остави след себе си изключителни роли в киното и в театъра. Публиката го обичаше не само защото я разсмиваше, но и защото му вярваше - изключителното му присъствие се дължеше на това, че без значение дали беше Бай Ганьо, или герой на Радичков, той беше истински. Неговият живот бе театърът и киното, а този живот винаги продължава и далеч след финалните надписи и стихването на аплодисментите.

Вярвам, че и отвъд днешния ден неговият блестящ талант ще остане в паметта на публиката като осезаем спомен от букет възвишени мигове. Убеден съм, че Георги Калоянчев никога няма да слезе от сцената в сърцето на българския зрител така, както Сатиричният театър завинаги ще има своя Баща в лицето на обичания Кала”, пише Вежди Рашидов в съболезнователния адрес.

Премиерът Бойко Борисов също изпрати съболезнователен адрес до близките на Георги Калоянчев по повод кончината на големия български актьор. „С прискърбие научих, че ни напусна големият актьор Георги Калоянчев. Споделям покрусата ви в този най-тъжен ден и знам, че няма думи, достатъчни да изразят мъката от тежката загуба”, пише в писмото си министър-председателят.

„Изиграл едни от най-запомнящите се роли на сцената, в живота Калата остана себе си до края. Велик актьор, истински приятел и достоен човек, той винаги успяваше да докосне дълбоко публиката и събеседниците си, като изпълваше с емоция всяка своя дума и жест”, пише още в съболезнователния адрес. „Вярвам, че неговият образ ще продължи да живее сред нас”, пише още в писмото.

Съболезнования поднесе и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В писмото до семейството и близките тя изразява своите и на депутатите в 41-то Народно събрание най-искрени съболезнования и съчувствие, съобщи парламентарният пресцентър.

„Отиде си един от най-талантливите ни артисти - непреходен символ на цяла епоха в съвременния български театър и кино. Георги Калоянчев посвети целия си живот на изкуството, вложи в него целия си талант, артистична мощ, мъдрост и обаяние”, пише в съболезнователния адрес председателят на българския парламент.

„Георги Калоянчев изгради завладяващи образи както на сцената, така и в знакови за филмовата ни история екранни произведения, за които получи топлото признание и обич на публиката. Съприкосновението с неговия талант беше истински празник. Ненадминатите му артистични превъплъщения ще останат сред най-високите достижения в развитието на българското театрално и филмово изкуство”, се казва още в съболезнователното писмо.

„Отиде си един изключителен талант, човек с уникално чувство за хумор, любимец на поколения българи, се казва в съболезнователния адрес. Загубата му е мъка не само за вас - неговите близки, но и за всички нас - неговите почитатели. Георги Калоянчев ще живее в сърцата ни с ярките, нестандартни и незабравими образи, които пресъздаде. Той даде толкова много за киното, театъра и развитието на столичната култура, че заслужено беше удостоен със званието „Почетен гражданин на София”, отбелязва столичният кмет Йорданка Фандъкова в своето съболезнователно писмо.

Актьорът Георги Калоянчев почина днес на 87-годишна възраст. Поклонението ще бъде в петък (21 декември) от 12.00 ч. в Сатиричния театър.