Райс разговаря повече от час с Калфин
Райс разговаря повече от час с Калфин / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристигна на няколкочасово посещение в България. В рамките на посещението Кондолиза Райс ще бъде приета от министър-председателя Сергей Станишев и от президента Георги Първанов, който ще я награди с орден “Стара планина” - Първа степен. Най-високото ни отличие ще й бъде връчено за приноса й за освобождаването на българските медици. Райс пристига у нас по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той я прие за работна среща в Министерството на външните работи, къдото се очаква двамата да направят изявления пред медиите.

Министерството на външните работи е първата спирка от няколко часовото посещение на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс. Точно в 11.00 часа тя влезе в министерството за среща си с външния ни министър Ивайло Калфин, по чиято покана дойде в страната. Мнозина определиха посещението на Кондолиза Райс като изненадващо. Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова обаче поясни за Дарик, че то е било подготвяно още от няколко месеца. Основните теми, по които се знае, че Райс ще си говори с българските държавни мъже Станишев, Първанов и Калфин е ролята на България за стабилността на Балканите, американските инвестиции у нас, борбата ни с корупцията и така важния въпрос за отпадането на американските визи за българите.

Вчера руски анализатори предположиха, че докато е у нас, държавният секретар ще проучи и какви са възможностите България да бъде база за прехвърлянето на американски войски при евентуална война с Иран, както и да бъде район от противоракетната отбрана на САЩ. Отново Елена Поптодорова обясни за Дарик, че по тези теми категорично няма да се говори. Двамата с Калфин си говорят вече повече от час. По време на съвместното им изявление ще има време само за четири журналистически въпроса – два ще бъдат от български журналисти и два от чуждестранните колеги, които отразяват визитата на Райс в България.

Почти сигурно е, че тя ще бъде питана и за вчерашната си пресконференция в Прага, на която обясни, че никога не е била в България в качеството си на държавен секретар на САЩ. Гафът беше открит първо от екип на Дарик. Думите на Райс са публикувани и на официалния сайт на външното министерство на САЩ. През 2006 г. именно като държавен секретар на САЩ Райс беше в София и участва в неформална среща на външните министри на НАТО.