Радостин Василев
Радостин Василев / БГНЕС
Независимият депутат Радостин Василев поиска от трибуната на Народното събрание изслушване на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Председателят на парламента Росен Желязков отказа да подложи да гласуване искането, защото Конституцията и решение на Конституционния съд са категорични, че главният прокурор не може да бъде изслушван по конкретни досъдебни производства.

Радостин Василев: ПП-ДБ нямат мнозинство и функционират като патерица на Борисов

Василев твърди, че вчера се е запознал с материали, според които по време на управлението си Сарафов "е започнал безпрецедентен натиск по две ключови дела, свързани с „Барселонагейт“ и „Осемте джуджета“. Борислав Сарафов се опитва да изпира Бойко Борисов (председателят на ГЕРБ) и себе си, смята депутатът. 

„По едното дело е образувана дисциплинарна проверка срещу прокурора защо е преработвал, а по другото дело окръжен прокурор от специализирания отдел към Софийска градска прокуратура Йордан Петров вика районни прокурори, които са движили в различни периоди от време казуса „Осемте джуджета“ и с един изключително безпардонен начин ги притеснява и кара да пишат обяснения защо са разследвали този казус“, коментира Василев.

Радостин Василев: Втори ден функционира правителството на срама

Според Василев изпълняващият длъжността главен прокурор е поставен на поста си, за да изпълнява заповедите „на господарите му от ГЕРБ и задкулисието“.

Извършва се проверка по административна преписка поради устно разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт" за полагането на извънреден труд на 3 юни т.г. от служители на Софийската градска прокуратура, без разпореждането и знанието на административния ръководител. Това посочва в позиция до медиите административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова във връзка с разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.
Николай Трифонов/БТА